Barcelona | hotspots | musea | Gaudi | eten & drinken | reizen naar Barcelona | vervoer | reisinformatie | weer | links

Eten en drinken in Barcelona

Eten en drinken in de Mediterrane landen heeft een hele andere functie dan in Nederland. Barcelona is daarop geen uitzondering. In plaats van om half zes een snelle flauwe hap, heeft men hier het eten en drinken tot een tijdverdrijf en een ware kunst verheven. Stap hier om zes uur een restaurant binnen en men zal je verbaasd aankijken. Het is zeker niet ongewoon om rond tien uur ’s avonds aan tafel te gaan. Ga je om acht uur eten dan ben je al iets aan de vroege kant. Niet verwonderlijk dat men zo laat eet; de meeste mensen lunchen ook pas laat en zitten rustig een hele middag gezellig aan tafel. Het diner kan dan best wachten tot laat op de avond.

Barcelona bezienswaardigheden

Barcelona telt tientallen plekken, gebouwen, straten, musea en monumenten die de moeite waard zijn. Uit dat enorme aanbod heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Barcelona bezienswaardigheden top 10

 

Koffie en ontbijt

Verblijf je in één van de betere hotels van Barcelona dan kun je rekenen op een prima ontbijt. Verse broodjes, zoete koeken en croissants. Heerlijke Spaanse kaas, ham en worst. Maar ook vers fruit, yoghurt en voor de liefhebbers van hartigheden is er een Engels ontbijt aangevuld met hartige taartjes. Voor wie in zijn hotel niet kan rekenen op een lekker ontbijt zijn er genoeg alternatieven. Er zijn de geijkte ketens voor koffie zoals Starbucks natuurlijk en in de metrostations wordt op verschillende plaatsen koffie verkocht aan de voorbijsnellende reiziger. Leuker en lekkerder is het echter om te gaan ontbijten in één van de vele patisserieën. De taartjes in de etalage zijn vaak zo mooi dat dit alleen al een uitnodiging is om binnen te komen. Ze smaken ook nog eens zoals ze eruit zien. Veel van deze zaken serveren ook een meer dan fatsoenlijk ontbijt met verse croissants, jus d’orange en koffie. En uiteraard zijn deze taartjes ook meer dan prima als tussendoortje.

Tapas

Tapas kun je in Barcelona werkelijk in elk café krijgen. Geen kroeg te vinden waar je niet minimaal een fatsoenlijk bordje met Spaanse worst, ham en kaas kunt krijgen. In de meeste cafés krijg je zelfs gratis enkele tapas. Als de klant wat eet blijft de bierkraan immers langer stromen. Heerlijk zijn ook de kleine schelpdiertjes, inktvisjes en andere zeediertjes. Toch wel beschamend detail hierbij is dat deze beestjes meestal gevangen zijn in onze eigen Westerschelde of Noordzee om vervolgens, omdat wij Nederlanders ze niet willen eten, geëxporteerd worden naar Spanje. Naast koude varianten staan op de kaart vaak de albondigas (gehaktballetjes van het huis) en uiteraard de calemari alla romana. Afhankelijk van of de nadruk van het café ligt op eten dan wel drinken zijn er meer of minder verschillende soorten tapas te krijgen. Bijna overal zijn wel prima tapas te vinden. Kijk hierbij vooral naar waar de Spanjaarden zelf eten. Hoor je in een café enkel Spaanse spreken dan weet je zeker dat je goed zit. Wat betreft tapas is het goed de meest toeristische locaties te vermijden en net even buiten de geijkte straten te lopen. Loop even weg van de Ramblas en je vindt de leukste tentjes. Kijk hierbij niet naar het uiterlijk. Wat cafés betreft is het net als bij onze zuiderburen. Slechte tl-verlichting en een dubieuze inrichting staan garant voor veel gezelligheid en heerlijke tapas.

Restaurants

Wil je meer dan alleen tapas dan zijn er ontzettend veel restaurant om uit te kiezen in Barcelona. Er zijn zo’n twintig sterrenrestaurants waar men zeer uitgebreid culinair kan dineren. Maar ook voor wie minder wil betalen kan in Barcelona prima eten. Aan de haven bij het Historische Museum van Catalunia zitten een aantal prima restaurants. Men kan hier in de zomermaanden ook erg sfeervol aan het water dineren. Wil je gaan voor de klassieke paella dan zit je prima op de Placa del Rei. Ben je kieskeurig in waar te eten, vergeet dan niet te reserveren. Vooral de hippe, populaire restaurants zijn erg druk in het weekend.

Ham

Je ziet ze overal hangen, zelfs in de winkelcentra. Grote hoeveelheden gedroogde hammen. Heerlijk als tapas bij een drankje. De ham is werkelijk overal te verkrijgen, maar er zit wel een duidelijk kwaliteitsverschil tussen de verschillende hammen. De ham wordt overal jamon Iberico genoemd, ofwel pata negra. De echte hammen zijn van varkens die enkel en alleen gevoed zijn met eikeltjes. Daarom heeft de ham zo’n uitgesproken kleur en smaak. De echte jamon Iberico heeft als kwaliteitsstempel ‘belota’ erop staan. Is dat niet het geval dan is het varken gevoed met gewone diervoeders met alle gevolgen voor de smaak van dien.

Drinken

Net als restaurants zijn er ook meer dan genoeg zaakjes om even wat te drinken. Echte kroegen, die net als bij ons, bijna niks aan eten serveren kennen ze hier niet. Eten en drinken zijn zaken die voor de inwoners van Barcelona bijna altijd samen gaan. In elke kroeg staan dan ook tapas op de kaart en bij een aantal krijg je zelfs standaard een aantal tapas bij je glas bier of wijn. Zo houdt de eigenaar de mensen in de kroeg en blijft de tap stromen.

Het bier in Barcelona is van het merk Estrella; bier dat in Barcelona zelf wordt gebrouwen door de bouwerij Damm. Het viel ons op dat er vrij weinig andere biermerken worden verkocht. Zelfs de veel geïmporteerde merken als Heineken en Fosters staan hier amper op de kaart. Voor wie vindt dat bier niet past bij een culinair diner, moet zijn mening heroverwegen. De beroemde Chef Ferran Adrià van El Bulli vroeg de brouwerij een bier te brouwen passend bij de Spaanse tapas. Hij vond het een ideale combinatie.

Naast bier wordt er ook veel wijn geschonken. Wit en rood uiteraard. Op meer feestelijke gelegenheden, feesten en festivals, staan ook grote kannen sangria klaar. Rode wijn aangevuld met basterdsuiker, brandewijn en vers fruit. Heerlijk zoet en daarom des te verraderlijker. Menigeen had na een avondje Sangria een fikse kater in de ochtend.

In een grote stad als Barcelona vind je natuurlijk ook een aantal goede cocktail bars. Een prima plaats om lekker te relaxen met een goede cocktail en even bij te komen van een lange dag struinen door de straten van Barcelona. In een aantal van deze kroegen kun je elke avond genieten van livemuziek.

Bijzonder Barcelona

De Nederlandse site bijzondereplaatsen.nl plaats pagina's over allerlei bijzondere plekken over heel de wereld op haar site.
Ook Barcelona is ruim vertegenwoordigd op deze leuke site:

Barceloneta
Barri Gòtic
Camp Nou
Hospital de Sant Pau
La Pedrera
La Rambla de Barcelona
Montjuïc
Park Güell
Plaça de Catalunya
Plaça Reial
Port Vell

Meer info over Barcelona

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Barcelona:
5x zien en doen in Barcelona
alles over Barcelona
Barcelona in één dag
Barcelona informatie
Barcelona informatie

Barcelona informatie
Barcelona tips
Barcelona top 10
Barcelona weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Barcelona

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy