Barcelona | hotspots | musea | Gaudi | eten & drinken | reizen naar Barcelona | vervoer | reisinformatie | weer | links

Musea in Barcelona

Er zijn in Barcelona veel verschillende musea te vinden. Een aantal van deze zijn gewijd aan de geschiedenis van Barcelona en Catalunya. Verder zijn er een aantal musea voor de moderne kunst te vinden. Tevens zijn enkele musea gewijd aan kunstenaars die een nauwe band hadden met de stad zoals Joan Miró, Antoni Tŕpies en Picasso. Op deze pagina is slechts een kleine selectie te vinden van de musea die er in Barcelona zijn. De verschillende musea in de stad worden over het algemeen erg druk bezocht en zeker op de minder mooie dagen bestaat de kans dat je in de rij staat om één van de musea te bezoeken. Als je in het bezit bent van een Barcelona Card is de entree van sommige van de musea gratis en bij andere krijg je een fikse korting.

Barcelona bezienswaardigheden

Barcelona telt tientallen plekken, gebouwen, straten, musea en monumenten die de moeite waard zijn. Uit dat enorme aanbod heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Barcelona bezienswaardigheden top 10

 

Museum d'Art de Catalunya

Het Museum d'Art de Catalunya beter Bekend als het MNAC ligt op de heuvel Montjuďc in het zuidwesten van Barcelona. Het museum is gevestigd in het Palau Nacional dat in 1929 is gebouwd voor de wereldtentoonstelling die in Barcelona gehouden werd. Het MNAC is ontstaan in 1990 door de samenvoeging van het Museu d'Art Modern en het Museu d'Art de Catalunya. De basiscollectie bestaat hoofdzakelijk uit Romaanse kunst. Daarnaast hangen er schilderijen van Francisco de Zurbarán, Diego Velázquez, Sebastiano del Piombo, Peter Paul Rubens en Picasso in het museum. Naast schilderijen zijn er in het museum beeldhouwwerken, edelsmidwerken en houtsculpturen te bewonderen. Het gebouw is al een bezienswaardigheid op zich. Vooral de schitterende waterpartij is prachtig.

Museum d'Histňria de Catalunya

In 1996 werd in de haven van Barcelona, Port Vell het Museum d'Histňria de Catalunya geopend in het Palau del Mar. In het museum wordt in chronologische volgorde de geschiedenis van de onafhankelijke regio Catalonië verteld. Er zijn acht verschillende ruimtes verdeeld over de vier verdiepingen van het voormalige paleis. In deze ruimtes wordt er verteld over de typische gebruiken, het eten en de kleding van de Catalaanse bevolking. Het museum ligt op een prominente plaats aan de haven van Barcelona. In het andere deel van het paleis zijn meerdere restaurants gevestigd. In totaal wordt er in het museum tweeduizend jaar aan Catalaanse geschiedenis behandeld.

MMB (Maritiem museum Barcelona)

Het Maritiem museum Barcelona is gespecialiseerd in de maritieme geschiedenis van Barcelona in de achttiende en negentiende eeuw. Het museum is gehuisvest in de vroegere Koninklijke scheepswerf van Barcelona. Deze gebouwen stammen uit de dertiende eeuw en zijn door de eeuwen heen meerdere malen verbouwd, uitgebreid en aangepast aan de moderne tijd. Het is de oudste nog steeds bestaande scheepswerf ter wereld. In het museum zijn replica's te vinden van beroemde zeeschepen die hier gebouwd zijn. Er zijn meerdere schaalmodellen van deze schepen te bewonderen. Dit museum is een aanrader, zeker als je Barcelona met kinderen bezoekt.

MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona)

Het MACBA is het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Barcelona. Het museum opende in 1995 zijn deuren aan de Plaça dels Ŕngels. De ideeën voor dit museum bestonden er al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. het duurde echter nog tot 1987 tot de architect de opdracht kreeg dit museum te bouwen. Het ontwerpen en bouwen van dit museum heeft alles bij elkaar acht jaar in beslag genomen. In dit prachtig vormgegeven museum zijn onder andere werken van Marcel Duchamp, Keith Haring, David Hockney, Donald Judd, Anselm Kiefer, Joan Miró, Pablo Picasso, Man Ray en Andy Warhol te vinden. Er worden hier met regelmaat nieuwe tentoonstellingen gehouden.

Picasso Museum

Het Picasso museum in Barcelona is één van de drukst bezochte musea in de stad. Toch hangen er hier maar weinig echt bekende schilderijen van Picasso. Dit drie verdiepingen tellende museum heeft in totaal vijfendertig zalen waar vooral minder bekende werken van Picasso hangen. Veel van de werken die hier hangen stammen uit de jeugdperiode van Picasso toen hij nog op de Academie voor Schone Kunsten in Barcelona zat. De bekendste schilderijen die er in dit museum hangen behoren tot de serie Las Meninas die door de schilder zelf in 1968 aan het museum werden geschonken. Deze schilderijen van Picasso zijn gebaseerd op het schilderij Las Meninas van Diego Velázquez.

Ontloop de lange wachtrijen voor het museum en koop vooraf je tickets voor het Picasso museum online.

MUHBA (Museu d'História de Barcelona)

In het Museu d'História de Barcelona wordt de geschiedenis van de stad Barcelona verteld. Het MUHBA zoals het museum vaak genoemd wordt is eigenlijk een museum in een museum. Het bevindt zich namelijk in het Pallau Padellás, een oud Gotisch paleis. De belangrijkste delen van het museum bevinden zich onder de grond. Met een lift reis je ongeveer tweeduizend jaar terug in de tijd en kom je terecht in de tijd van de Romeinen. Je komt hier oude wasgelegenheden tegen en nog meer objecten uit het alledaagse leven uit de tijd van de Romeinen. Het museum is gevestigd in de Barri Gotic.

Museu de la Xocolata

In het Museu de la Xocolata in Barcelona word je ingewijd in de geheimen van chocolade. Naast het feit dat er in het museum enkele prachtige creaties van chocolade te vinden zijn worden er hier meerdere chocolade gerelateerde activiteiten gehouden. Zo worden er workshops schilderen met chocolade en experimenteren met chocolade gegeven. Het museum is eigendom van het patisseriegilde in Barcelona.

Fundació Joan Miró

Het Fundació Joan Miró ligt net als het Museum d'Histňria de Catalunya op de heuvel Montjuďc in het zuidwesten van Barcelona. Het museum is voor het grootste deel gewijd aan de Catalaanse kunstenaar Joan Miró. Verder hangen er nog enkele werken van tijd- en stijlgenoten van Joan Miró zoals Alexander Calder, Mark Rothko en Marcel Duchamp in het museum. Het museum is ontworpen door Josep Lluís Sert en later uitgebreid door Jaume Freixa. Joan Miró was een kunstschilder beeldhouwer, graficus en keramist. Hij wordt samen met Dalí en Picasso gerekend tot de drie belangrijkste Spaanse kunstaars uit de twintigste eeuw. Joan Miró werd beďnvloed door het surrealisme en het kubisme. Zijn typische stijl wordt beschreven als de bio-morfische schilderkunst.

Wil je zeker weten dat je niet in een wachtrij terecht komt bij het Joan Miro museum koop dan je tickets van te voren online.

CCB (centrum voor de hedendaagse kunst in Barcelona)

Het Centre de Cultura Contemporŕnia de Barcelona vaak afgekort als CCCB is het belangrijkste centrum voor hedendaagse kunst in Barcelona. In het gebouw zijn meerdere expositieruimtes, congreszalen en een theater te vinden. Het CCCB is het drukst bezochte culturele centrum van Barcelona. In de verschillende expositieruimtes worden met regelmaat foto- en kunstexposities georganiseerd.

Fundació Antoni Tŕpies

Het Fundació Antoni Tŕpies in Barcelona heeft de grootste en meest complete collectie met schilderijen van de Catalaanse schilder Antoni Tŕpies. De meeste schilderijen in het museum zijn door de schilder zelf, of door zijn weduwe aan het museum geschonken. Naast de vaste collectie worden er met regelmaat exposities gehouden. In het Fundació Antoni Tŕpies wordt hoofdzakelijk hedendaagse kunst tentoongesteld. Het museum is dan ook opgericht als kennis- en promotiecentrum voor de hedendaagse kunst. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 19:00 en heeft de maandag als vaste sluitingsdag.

Barcelona-paviljoen of Fundació Mies van der Rohe

Het Barcelona-Paviljoen werd door de beroemde Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe ontworpen voor de wereldtentoonstelling in 1929 in Barcelona. Naast het schitterende paviljoen ontwierp van der Rohe de wereldberoemde designklassieker de Barcelona-stoel voor deze wereldtentoonstelling. Na de wereldtentoonstelling werd het gebouw ontmanteld en in delen verkocht. Pas later werd de belangrijke historische waarde van dit paviljoen gezien en wordt het paviljoen minutieus nagebouwd in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Tegenwoordig heeft het Barcelona-Paviljoen een museale functie. In het gebouw zijn onder andere een beeld van Georg Kolbe te vinden en natuurlijk de Barcelona-stoel.

Andere bezienswaardigheden

Deze pagina beperkt zich tot de musea die Barcelona telt. Andere bezienswaardigheden van Barcelona zijn terug te vinden op de pagina hotspots.

Bijzonder Barcelona

De Nederlandse site bijzondereplaatsen.nl plaats pagina's over allerlei bijzondere plekken over heel de wereld op haar site.
Ook Barcelona is ruim vertegenwoordigd op deze leuke site:

Barceloneta
Barri Gňtic
Camp Nou
Hospital de Sant Pau
La Pedrera
La Rambla de Barcelona
Montjuďc
Park Güell
Plaça de Catalunya
Plaça Reial
Port Vell

Meer info over Barcelona

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Barcelona:
5x zien en doen in Barcelona
alles over Barcelona
Barcelona in één dag
Barcelona informatie
Barcelona informatie

Barcelona informatie
Barcelona tips
Barcelona top 10
Barcelona weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Barcelona

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy