Barcelona | hotspots | musea | Gaudi | eten & drinken | reizen naar Barcelona | vervoer | reisinformatie | weer | links

Het weer in Barcelona

Barcelona ligt in het noordoostelijke deel van Spanje en heeft hierdoor een warm Mediterraan klimaat. Echter door de noordelijke ligging van de stad kan het hier een stuk koeler zijn dan in de meer zuidelijk gelegen delen van Spanje. De Middellandse Zee heeft een duidelijke invloed op het klimaat van de stad waardoor echte weersextremen hier maar zelden voorkomen. Mochten deze toch voorkomen zal dit meestal maar van korte duur zijn. Het voor- en najaar zijn over het algemeen de beste periodes om de stad te bezoeken. Contoleer voor vertrek altijd het huidige weerbeeld in de stad zodat je nooit voor verassingen komt te staan.

Barcelona bezienswaardigheden

Barcelona telt tientallen plekken, gebouwen, straten, musea en monumenten die de moeite waard zijn. Uit dat enorme aanbod heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Barcelona bezienswaardigheden top 10

 

Het klimaat van Barcelona

Er heerst in Barcelona net als in een groot deel van Spanje een warm Mediterraan klimaat dat sterk wordt benvloed door de Middellandse Zee. Over het algemeen zijn de zomermaanden er warm met dagtemperaturen die net iets onder de dertig graden Celsius liggen. De winterperiode kan er koud zijn, maar temperaturen onder het vriespunt komen hier maar zelden voor. In het voor- en najaar liggen de temperaturen hier rond de twintig graden Celsius maar heb je wel de grootste kans op langdurige regenbuien. De temperatuur van de zee is zeker in de zomerperiode uitermate geschikt om in te zwemmen, de andere maanden van het jaar is deze aan de frisse kant.

Klimaattabel van Barcelona
 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal
uren zon

per dag
gemiddeld aantal
dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 13 5 5 8 41 mm 13
februari 14 6 5 8 31 mm 13
maart 15 7 6 8 42 mm 13
april 17 9 7 9 49 mm 14
mei 20 12 8 9 59 mm 17
juni 24 16 9 5 28 mm 20
juli 27 19 10 4 20 mm 23
augustus 27 19 9 6 58 mm 25
september 25 17 7 6 85 mm 23
oktober 21 13 6 8 91 mm 20
november 16 8 5 8 58 mm 17
december 14 6 5 8 50 mm 15
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Regen

In het voor- en najaar kunnen er langdurige regenbuien voorkomen in Barcelona. Je merkt dan aan alles dat ze dat niet gewend zijn en sommige delen van het openbaar vervoer worden dan uit dienst genomen. Op straat kom je dan overal paraplu- en ponchoverkopers tegen die voor onrealistische bedragen hun waar proberen te verkopen. Na langdurige regenbuien ligt de hele stad vol met grote diepe plassen waarbij je moeite moet doen om je schoen droog te houden. De grootste kans op langdurige neerslag heb je in de maanden september en oktober. In de andere maanden van het jaar is deze kans kleiner maar nog steeds aanwezig.

Hitte

In de zomerperiode kan de dagtemperatuur hier behoorlijk oplopen en temperaturen boven de veertig graden Celsius zijn dan zeker geen uitzondering. Als de temperatuur in de stad zo hoog oploopt ontvluchten veel Barcelonezen de stad en trekken naar het strand om hier wat verkoeling te gaan zoeken. Als je als toerist zijnde in deze periode de stad bezoekt kun je maar beter hun voorbeeld volgen aangezien de hitte in de stad zelf dan haast ondragelijk is.

Extremen

Door de invloed van de Middellandse Zee komen er zelden of nooit weersextremen voor in de stad. Mochten deze toch voorkomen dan zal dit in veel gevallen slecht voor kortere duur zijn. In de zomermaanden kan de temperatuur hier behoorlijk oplopen en temperaturen boven de veertig graden Celsius zijn hier zeker geen uitzondering. In de winterperiode heb je hier een kleine kans op vorst en zelfs op sneeuw. Als er sneeuw valt in de Barcelona zal deze maar zelden lang blijven liggen. In het voor- en najaar heb je hier kans op langdurige regenbuien. Doordat de Barcelona omsloten ligt door meerdere heuvels kunnen de regenwolken hier lang blijven hangen en kan er op n dag behoorlijk wat regen vallen.

Beste reisperiode

Er is eigenlijk geen beste reisperiode om Barcelona te bezoeken; elk seizoen heeft zijn eigen charme en zijn eigen nadelen. In het voorjaar is de stad over het algemeen op zijn mooist. De vele stadsparken staan dan in bloei en de temperaturen zijn er over het algemeen al aangenaam. In deze periode heb je echter wel kans op dagen met langdurige neerslag en lagere temperaturen.

In de zomermaanden ben je verzekerd van lekker weer en is op goed vertoeven op de stranden van de stad. De temperatuur in deze periode kan echter doorslaan waardoor de hitte in de stad ondraaglijk kan worden. In de wintermaanden heb je kans op koude, kille dagen maar is het over het algemeen wat minder druk in de stad waardoor de wachtrijen minder lang of zelfs verdwenen zijn bij sommige toeristische attracties.

Het najaar is een fijne periode om de stad te bezoeken; in deze maanden heb je nog kans op aangenaam warme dagen, maar is de kans op dagen met extreme hitte zo goed als nihil. De zeetemperatuur is er dan nog warm genoeg om te kunnen zwemmen; alleen heb je in deze periode wel de grootste kans op langdurige neerslag.

Bijzonder Barcelona

De Nederlandse site bijzondereplaatsen.nl plaats pagina's over allerlei bijzondere plekken over heel de wereld op haar site.
Ook Barcelona is ruim vertegenwoordigd op deze leuke site:

Barceloneta
Barri Gtic
Camp Nou
Hospital de Sant Pau
La Pedrera
La Rambla de Barcelona
Montjuc
Park Gell
Plaa de Catalunya
Plaa Reial
Port Vell

Meer info over Barcelona

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Barcelona:
5x zien en doen in Barcelona
alles over Barcelona
Barcelona in n dag
Barcelona informatie
Barcelona informatie

Barcelona informatie
Barcelona tips
Barcelona top 10
Barcelona weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Barcelona

teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy